< Test border 5 px, align left, 2 posts

1c936d237c115724679e4ce1e94b97ff

Gerardus Majella.

16 oktober is de feestdag van Gerardus Majella. Rector Heuvels heeft in zijn tijd (1937-1956) ijverig geprobeerd van Westerbeek een bedevaartplaats te maken voor deze achttiende-eeuwse heilige. Toen “Den Twist” begin jaren veertig een nieuwe naam moest krijgen, heeft rector Heuvels zelf voorgesteld en “Gerardusoord” van te maken. Door zijn toedoen kreeg deze Italiaanse kloosterbroeder een eigen kapel in onze kerk. In 1946-1947 is achterin de kerk aan de zijgevel een devotiekapel aangebouwd ter ere van de H. Gerardus Majella, naar ontwerp van Th. Van Herk uit Helmond. Het beeld van de heilige staat in een nis boven een zwartmarmeren altaartje. Aan weerszijden zijn op de wand in totaal acht danktegels aangebracht. Een kaarsenstandaard completeert de inrichting. Gerardus leidde een kort en sober leven, maar werd door zijn levensstijl een groot voorbeeld van nederigheid en godsdienstigheid. Hij geldt als patroonheilige van “hopeloze zaken”.

In 1938 werd de naam Westerbeek ingevoerd, naar analogie van Sambeek en Vierlingsbeek. In de volksmond wordt het dorp nog altijd "Den Twist" genoemd.

De Tweede Wereldoorlog heeft weinig schade aangericht. In 1942 werd de gemeente Sambeek opgeheven en kwam Westerbeek bij de gemeente Oploo. Op 3 februari 1945 stortte een Engelse Avro Lancaster bommenwerper neer, die een fabriek in Bottrop had gebombardeerd en door een Duits jachtvliegtuig werd onderschept. Hierbij kwamen de zeven bemanningsleden om. Op 4 mei 1997 is voor de parochiekerk een monument geplaatst ter herdenking van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De kunstsmid Juul Baltussen uit Westerbeek is gevraagd om een kopie van het toestel te maken. Het lijkt nu alsof een deel van het toestel uit de grond steekt.